European project VIA LIGHT
for the support of the early bilingual education
Language for Intergration and Global Human Tolerance
"Η εκπαίδευση και η κατάρτιση του διδακτικού προσωπικού είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της γλωσσομάθειας ανάμεσα στους γενικότερους στόχους της εκπαίδευσης και της φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία. <...> Αυτό παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πρόκληση˙ καθώς το σύνολο διαθέσιμου προσωπικού με επαρκείς γλωσσικές ικανότητες είναι συχνά περιορισμένο. <...> Υπάρχει επομένως η ανάγκη να αναπτυχθούν και να προσφερθούν σαφή προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού που να υποστηρίζουν την παροχή της Πρώιμης Εκμάθησης Γλωσσών (Early Language Learning – ELL) και τα οποία να λαμβάνουν υπόψιν τη σύνθετη πραγματικότητα σε κάθε χώρα."
πηγή:
Omission Staff Working Paper, European Strategic Framework for Education and Training (ET 2020), Language Learning at Pre-primary School level: Making it efficient and sustainable a Policy Handbook, Brussels, 7th July 2011, page 17.
Ο στόχος του σχεδίου VIA LIGHT
Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων και γλωσσικής ταυτότητας ζούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, περιλαμβάνοντας περίπου 25 εκατομμύρια χωρίς Ευρωπαϊκή προέλευση. Το 28% των Ευρωπαίων ομιλεί δύο ξένες γλώσσες ενώ το 56% μόνο μία ξένη γλώσσα (βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Ευροβαρόμετρου τον Φεβρουάριο του 2006).
Η γλωσσική επάρκεια αποτελεί επομένως καταλυτικό παράγοντα για την επιτυχή κοινωνική, εκπαιδευτική και οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Η ΕΕ ενθαρρύνει την πολύγλωσση εκπαίδευση [ΚΟΜ (2005) 356] ως προαπαιτούμενο για μια ειρηνική ενότητα και διαφορετικότητα.
Το μοντέλο δίγλωσσης εκπαίδευσης (www.mitra-ev.de) συνιστά παράδειγμα της επιτυχημένης αφομοίωσης των Ρωσσόφωνων μεταναστών στην Ευρώπη. Το μοντέλο μπορεί μόνο να τεθεί σε εφαρμογή μέσω της κατάρτισης προσοντούχτων εκπαιδευτικών με ειδίκευση στο πεδίο της παιδικής διγλωσσίας.
Ο στόχος του σχεδίου VIA LIGHT είναι η ανάπτυξη ενός προγράμματος κατάρτισης εκπαιδευτικών οι οποίοι δουλεύουν με δίγλωσσα παιδιά και συνάμα συγκεκριμένων τομέων κατάρτισης για προηγμένου επιπέδου κατάρτιση εξειδικευομένων στη παιδική διγλωσσία. Οι κύκλοι μαθημάτων κατάρτισης βασίζονται στην ευρέως εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή προσέγγιση, η οποία συμμορφώνεται με τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περιοχής. Το σχέδιο υποδηλώνει ένα συνδυασμό παραδοσιακής πλήρους απασχόλησης εκπαίδευσης με διαδικτυακούς κύκλους μαθημάτων και σκοπό την κατάρτιση των «πολλαπλασιαστών» του γνωστικού αντικειμένου στις διάφορες περιοχές από έμπειρους ειδικούς˙ προερχόμενοι από τις εταίρες χώρες.
Οι καινοτόμοι τομείς θα αξιολογηθούν και θα αδειοδοτηθούν στις οκτώ χώρες-συμμετέχουσες στο πρόγραμμα (Βουλγαρία, Κύπρο, Γερμανία, Εσθονία, Φιλλανδία, Λεττονία, Μολδαβία και Ρωσσία) από τουλάχιστον τρία πανεπιστήμια, 6 δίγλωσσα σχολεία και 15 νηπιαγωγεία˙ με περίπου 120 συμμετέχοντες συνολικά.