European project VIA LIGHT
for the support of the early bilingual education
Language for Intergration and Global Human Tolerance
"Formarea şi instruirea cadrelor se prezintă a fi un element decesiv în asigurarea obiectivului axat pe instruirea lingvistică în limitele sarcinilor generale privind educaţia copiilor mici. <...> Aceasta reprezintă o provocare specială, deoarece numărul cadrelor cu cunoştinţe lingvistice suficiente în prezent este limitat. <...> Prin urmare este necesară elaborarea şi aplicarea programelor consecutive de instruire a personalului în scopul susţinerii şi dezvoltării instruirii lingvistice timpurii ELL (Early Language Learning / Instruirea lingvistică timpurie), care va lua în calcul complexitatea realităţii contemporane a flecării ţări."
Sursa:
Omission Staff Working Paper, European Strategic Framework for Education and Training (ET 2020), Language Learning at Pre-primary School level: Making it efficient and sustainable a Policy Handbook, Brussels, 7th July 2011, page 17.
Scopul proiectului VIA LIGHT
În Uniunea Europeană (EU) locuiesc aproximativ 500 milioane de oameni de diferită origine etnică şi apartenenţă lingvistică, inclusiv, aproximativ 25 milioane de oameni cu rădăcini străine. 28% din europeni vorbesc 2 limbi străine, 56% – o limbă străină (rezultatele sondajului Eurobarometrului din februarie 2006). Deaceea competenţa lingvistică este un factor considerabil al dezvoltării sociale, educaţionale şi economice în Europa. În legătură cu aceasta, UE contribuie la educaţia şi instruirea multilingvistică [COM (2005) 356], acest fapt constituind o premisă a unităţii paşnice în deversitate.
În calitate de exemplu a integrării cu succes a migran- ţilor vorbitori de limba rusă în Europa poate servi modelul educaţiei şi instruirii bilingve (www.mitra-ev.de). Condiţia realizării ei constituie pregătirea pedagogilor de calificare înaltă ce se specializează în domeniul bilingvismului pentru copii.
Scopul proiectului VIA LIGHT este elaborarea programului instruirii profesionale a pedagogilor pentru lucrul cu copiii bilingvi şi a modulelor didactice speciale de sporire a calificării specialiştilor în domeniul bilingvismului pentru copii.
Cursurile didactice se bazează pe tendinţe teoretice generaleuropene aplicate în practică luîndu-se în consideraţie particularităţile regionale. În proiect se planifică folosirea atît a metodicii tradiţionale de instruire cu frecvenţă, cît şi a lecţiilor virtuale on-line pentru pregătirea animatorilor în regiuni de către experţii-referenţi cu experienţă a ţărilor-parteneri.
În cele 8 ţări-participante la proiect (Bulgaria, Cipru, Germania, Estonia, Finlanda, Letonia, Moldova, Rusia) modulii instructivi inovaţionali vor trece testarea şi certificarea în cel puţin trei universităţii, şase şcoli bilingve şi 15 grădiniţe (aproximativ 120 de participanţi).